Yazım Kuralları


  1. Makalenin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
  2. Makale,  Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakterinde, 1,5 satır aralığında, kenar boşlukları sağdan, soldan, üstten ve alttan 2,5 cm olacak biçimde, 12 punto olarak yazılmalıdır.
  3. Dergimize gönderilen makaleler daha önce başka hiçbir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
  4. Araştırma ve derleme makaleleri kaynaklar ve tablo/şekiller dâhil 20 sayfayı geçmemelidir.
  5. Başlık ve paragraf girişleri sola yaslı, makale ise iki yana yaslı olarak düzenlenmelidir.
  6. Ana başlıklarda tüm harfler büyük, sola yaslı ve koyu yazılmalıdır.  Alt başlıklar; sola yaslı, koyu ve ilk harfleri büyük şekilde, alt başlıkların altındaki diğer başlıklar ise; ilk harfi büyük diğer harfler küçük olacak biçimde koyu yazılmalıdır.
  7. Tüm başlıklar numaralandırılmadan yazılmalıdır.
  8. Başlık sayfası ve ana metin ayrı iki Microsoft Word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir.
  9. Başlık sayfasından başlanarak tüm sayfalar numaralandırılmalıdır. Sayfa numarası sayfanın sağ alt köşesinde verilmelidir.
  10. Makale ‘.doc veya .docx’ uzantısı ile kaydedilerek Word belgesi olarak sisteme yüklenmelidir. ‘PDF’ formatında gönderilmemelidir.
  11. Makale dergiye gönderildikten sonra yazar isim ya da sıralaması değişikliği kabul edilmez.
  12. Çift kör hakemlik politikası nedeniyle, ana makalede yazar isimleri/kurumları yer almamalıdır.
  13. Makalede daha önce yayınlanmış alıntı yazı, tablo, resim vs. varsa yazar(lar), yayın hakkı sahibi ve yazar(lar)ından yazılı izin almalı ve bunu makalede belirtmelidir.
  14. Makale gönderilirken Yayın Hakkı Devir Formu, Etik Kurul Belgesi ve Benzerlik Raporu sisteme yüklenmelidir.

Başlık Sayfası

Makalenin İngilizce ve Türkçe tam başlığı, Türkçe-İngilizce kısa başlığı, her kelimenin ilk harfleri büyük, diğerleri küçük olacak şekilde, koyu ve ortaya hizalanmış şekilde yazılmalıdır. Tüm yazarların ad, soyadı, kurum, bölüm ve anabilim dalı bilgileri,  akademik unvanları, ORCİD numaraları, telefon, e posta ve yazışma adresleri, şehir ve ülke bilgileri, sorumlu yazarın telefon numarası ile yazışma ve e-posta adres bilgileri yer almalıdır. Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise yer ve tarihi, sunum şekli, varsa destekleyen kişi, kurum/kuruluş(lar) belirtilmelidir.  Eğer yazarlar farklı kurumlarda çalışıyorlarsa ad ve kuruluşlar üst karakter (1, 2, 3) şeklinde belirtilmelidir. Çıkar çatışması beyanı, yazar katkıları, finansal ve kurumsal destek, teşekkür bilgileri yer almalıdır.

ÖZ/ABSTRACT

Türkçe özet; Giriş/Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar kelimeler;  İngilizce özet ise; Background, Objective, Material and Methods, Results, Conclusion, Keywords alt başlıklarını içermelidir. Türkçe ve İngilizce özetler ayrı sayfalarda olmalı ve en fazla 250 kelimeden oluşmalıdır. Özette kaynak gösterilmemelidir.

Anahtar Kelimeler

En az 3, en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelimelerin sadece ilk kelimenin baş harfi ve özel isimlerin baş harfi büyük olmalı, diğer kelimeler küçük harfle yazılmalıdır. Sözcükler arasına noktalı virgül (;) konularak sıralanmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler ‘Türkiye Bilim Terimleri’ ne uygun olarak verilmelidir (http://www.bilimterimleri.com). İngilizce anahtar kelimeler ise ‘Index Medicus: Medikal Subject Heading (MeSH)’ standartlarına uygun olarak yazılmalıdır (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html).

Kısaltmalar

Başlık ve öz bölümde kısaltma kullanılmamalı. Kısaltmalar ilk geçtiği yerde tanımlanmalı ve kısaltma mutlaka parantez içerisinde verilmelidir.

Tablo, Şekil, Grafik ve Resim

Tablo, şekil ve grafikler makale içerisinde açıklamanın devamında yer almalı ve ardışık olarak Arap rakamlarla (1, 2, 3, 4…) numaralandırılmalıdır. Tablo numarasından sonra nokta konulmalıdır. Nokta işaretinden sonra bir boşluk bırakılarak tablo ismi yazılır. Tablo isminin ilk harfi büyük olacak şekilde tablonun üzerine sola yaslı olarak yazılmalıdır. Şekil ve grafik başlıklarının da ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde, şekil ve grafiğin altına ortalanarak yazılmalıdır.  Tablo sayfaya sığmadığında yeni bir sayfada Tablo 1. (Devamı) şeklinde yazılmalıdır. Tablo, şekil, grafiklerin başlıkları bold ve 10 punto, dipnotlar 9 punto olmalıdır. Tablolar tek satır aralıklı, iki yana yaslı olarak yazılmalı ve dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Şekil, grafik ve resimler JPEG veya TIFF formatında olmalıdır. Kısaltmalar; tablo, şekil, grafik ve resimlerin altındaki açıklamada (üst simge sayı) kullanarak verilmelidir. Daha önce basılmış tablo, şekil, grafik, resim kullanılıyor ise mutlaka atıf yapılmalı ve kaynak gösterilmelidir. Ondalıklı sayılar yazılırken nokta işareti kullanılmalıdır. Tüm makalelerde toplam tablo, şekil, grafik sayısı en fazla 5 olmalıdır.

Araştırma Makalesi

Bilimsel araştırma süreci tamamlanmış, özgün ve önemli sonuçlar sunan çalışmalardır. Araştırma makaleleri (özet, tablo, şekil ve kaynaklar hariç) en fazla 3.500 kelime olmalıdır. Ana başlıklar numaralandırılacaktır ve Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler bölümlerinden oluşur.

Giriş

Araştırılan konu ile ilgili literatür verilmeli, ortaya konulan problem güncel çalışmalarla karşılaştırılmalı ve araştırmanın amacı eklenmelidir.

Gereç ve Yöntem

Bu kısımda; araştırmanın türü, evren ve örneklem, veri toplama araçları, uygulanan müdahale (deneysel ve yarı deneysel çalışmalar için), veri analizi, araştırmanın etik yönü, araştırmanın sınırlılıkları yer almalıdır.

Bulgular

Çalışma sonucunda elde edilen verilerin analiz çıktıları yer alır. Bulgular tablo, grafik ve şekiller ile desteklenmelidir. Gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır.

Tartışma

Özgün olmalı, elde edilen veriler ilgili ulusal ve uluslararası çalışma sonuçlarıyla tartışılmalı ve yorumlanmalıdır. Bulgular kısmı ile tekrara düşmemelidir.

Sonuç ve Öneriler

Bu bölüm konuya ilişkin yorum ve değerlendirilmenin yapıldığı kısımdır. Tekrar olmayacak şekilde bulgulardan elde edilen ana sonuçların özeti sunulmalıdır. Sonuçların literatüre katkısı özetlenmeli ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara önerilerde bulunulmalıdır.

Derleme: Ulusal ve uluslararası literatür kullanılarak konu ile ilgili bilgilerin yer aldığı çalışmalardır. En fazla 3500 kelime olmalıdır (özet, tablo, şekil ve kaynaklar hariç). Öz/Abstract, Giriş, Konu ile alakalı alt başlıklar, Sonuç ve Öneriler, Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

Olgu Sunumu: Klinik deneyimlerin yer aldığı çalışmalardır. En fazla 3000 kelime olmalıdır (özet, tablo, şekil ve kaynaklar hariç). Öz/Abstract Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

Editöre Mektup: Başlık ve özet bölümlerinin olmadığı, dergide yayınlanmış makalelerle ilgili görüş, soru içeren makalelerdir. En fazla 500 kelime olmalıdır.

Araştırmanın Sınırlılıkları

Araştırmacının çalışma boyunca deneyimledikleri araştırma sonucuna etki edebilecek faktörlerdir. Çalışmanın kısıtlılıkları ve eksik yönlerinden bahsedilmelidir. Sonuç ve Öneriler bölümünden sonra yazılır.

Teşekkür

Yazar(lar)  kısa ve öz olarak katkısı bulunan kişi, kurum ya da kuruluşlara teşekkür edebilir. Teknik yardım, fon desteği, araç-gereç desteği sağlayan kişi/kurum adları tam yazılmalıdır. Bu bölüm başlık sayfasında yer almalıdır.

Yazar Katkısı

Makalenin yazımında yazarların hangi bölüm(ler)e katkılarının olduğu isim ve soy isimlerinin baş harfleri yazılarak belirtilir. Bu bölüm başlık sayfasında yer almalıdır.

Fikir/kavram; Tasarım; Veri toplama/Veri İşleme; Analiz ve Yorum; Kaynak tarama; Makalenin Yazımı; Eleştirel kontrol

Çıkar Çatışması

Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını mutlaka belirtmelidir.

Yayın Hakkı Devir Formu

Makale gönderilirken, tüm yazarlar makaledeki yazar sırasına göre Yayın Hakkı Devir Formunu imzalamalı ve bu form sisteme yüklenmelidir.

Etik İlkeler

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen tüm araştırmalar Helsinki Deklerasyonu, COPE (Committee on Publication Ethics) (https://publicationethics.org/) ve ICMJE (Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing ve Publication of Scholarly Work in Medical Journals) (https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) ilkelerine uygun olmalıdır. Makalelerin bilimsel, yasal ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Deneysel, klinik çalışmalar, ilaç araştırmaları ve olgu sunumları için Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ ne uygunluk ilkesi aranır. Çalışmanın Helsinki Deklarasyonu Prensipleri’ ne uygun olarak yapıldığına dair materyal-metot bölümünde bir açıklama olmalıdır. Ayrıca bu bölümde hastalardan/gönüllülerden ‘Bilgilendirilmiş onam’(informed consent) alındığı ve etik kurul adı, tarih ve karar numarası belirtilmelidir.

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalarda da yazarlardan etik ilkelere uyması ve ilgili etik kurullardan izin almaları gerekmektedir. Tüm makalelerde ‘Araştırma ve Yayın Etiğine’ uyulduğuna dair açıklama yer almalıdır. Başka bir dergide değerlendirme aşamasında olan makalelerin başvurusu kabul edilmez, tüm sorumluluk yazar(lar)a aittir.

Yasal Uyarı: Dergide yayımlanmış ya da yayımlanacak olan tüm makalelerin yayın hakkı Perspectives in Palliative & Home Care Dergisi’ne aittir. Makalelerin tümü veya herhangi bir bölümü yayın kurulu izni olmaksızın yayınlanamaz.

İntihal

Makale intihal programından geçirilip, intihal dosyası sisteme yüklenmelidir. Yazarlardan, gönderilecek makaleler için en fazla %20 oranında benzerlik aranır (Özet, kaynakça, tablo ve şekiller hariç).

Kaynaklar

Perspectives in Palliative & Home Care Dergisi’nde APA 7 yazım stili kullanılmaktadır (https://libraryguides.vu.edu.au/apa-referencing/7GettingStarted). Makale içerisinde atıf yapılan her kaynak, mutlaka kaynaklar kısmında yer almalıdır. Kaynakların çoğunluğu son 5 yıl içerisinde yayınlanmış makalelerden oluşmalıdır. Araştırma makalelerinde en fazla 40 kaynak, derlemelerde ise 45 kaynak bulunmalıdır. Referans alınan çalışmaların DOI numarası varsa eklenmelidir. Kaynak bölümünde, kaynaklar alfabetik sırayla verilir. Aynı yazar tarafından yazılmış kaynaklar da tarih olarak erken yayınlanmış olan önce yazılır.

Dergi makalesi

Tek yazarlı;

Ruxton, C. (2016). Tea: Hydration and other health benefits. Primary Health Care26(8), 34-42. https://doi.org/10.7748/phc.2016.e1162

İki yazarlı;

Aspy, D. J., & Proeve, M. (2017). Mindfulness and loving-kindness meditation: Effects on connectedness to humanity and to the natural world. Psychological Reports, 120(1), 102-117. https://doi.org/10.1177/0033294116685867

Üç ile Yirmi arası yazarlı;

Geraghty, S., Lauva, M., & Oliver, K. (2016). Reconstructing compassion: Should it be taught as part of the curriculum? British Journal of Nursing25(15), 836-839. https://doi.org/10.12968/bjon.2016.25.15.836

Kitap

Web;

Power, J. (2011). Movement, knowledge, emotion: Gay activism and HIV/AIDS in Australia. ANU Press.

Basılı;

Moran, A., & Toner, J. (2017). A critical introduction to sport psychology (3rd ed.). Routledge.

Editörlü;

Perry, S. M. (Ed.). (2018). Maximizing social science research through publicly accessible data sets. IGI Global.

Çeviri kitap;

Marklund, L. (2011). Exposed (N. Smith, Trans.). Random House. (Original work published 1999)

Tez

Tsao, S.-F. (2016). Associations between consumption of fruits and vegetables among older consumers and farmers market shopping [Master’s thesis, University of Kentucky]. UKnowledge. https://uknowledge.uky.edu/foodsci_etds/47/

Bildiriler

Maddox, S., Hurling, J., Stewart, E., & Edwards, A. (2016, March 30-April 2). If mama ain't happy, nobody's happy: The effect of parental depression on mood dysregulation in children [Paper presentation or Poster presentation]. Southeastern Psychological Association 62nd Annual Meeting, New Orleans, LA, United States.

Resmi kurum tarafından yayınlanmış belgeler

Australian Bureau of Statistics. (2017). Childhood education and care (No. 4402.0). https://www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs@.nsf/Lookup/4402.0Main+Features1June%202017

İnternet kaynakları

Johnson, A. (2018, May 24). “It doesn’t need to be this way”: The promise of specialised early intervention in psychosis services. IEPA. https://iepa.org.au/network-news/it-doesnt-need-to-be-this-way-the-promise-of-specialised-early-intervention-in-psychosis-services/

Değerlendirme

Perspectives in Palliative & Home Care Dergisi’ne gönderilen makaleler, çift kör hakemlik sürecinden geçmektedir. İlk olarak makale editör tarafından ön kontrol aşamasından geçer. Editör makalenin yazım kurallarına uygunluğunu, bilimsel yönden orijinalliğini ve önceliğini değerlendirilir. Ön kontrolde uygun olmadığına karar verilen makaleler ret edilir. Ön kontrol aşamasından geçen makaleler ise hakemlere gönderilir.

Hakemlere makale değerlendirme davetini kabul etmeleri için 7 gün süre tanınır. Makaleyi değerlendirmeleri için 15 gün süre verilir. Hakemlerden gelen öneriler doğrultusunda makalede yapılan değişiklikler farklı renge boyanır ve yapılan düzeltmeler ayrı bir metin dosyasında hazırlanarak sisteme yüklenir. Yayına kabul edilen makalenin son hali yayınlanmadan önce sorumlu yazara gönderilerek son kontrol yapılması için onaylatılır. Onay sonrası makalede hiçbir değişiklik yapılmaz. Baş editör, tüm makaleler için karar verme sürecinde son yetkilidir.

Başvuruda Gönderilecek Belgeler

1.Başlık sayfası

2.Ana metin dosyası

3.Yayın Hakkı Devir Formu (PDF)

4.Etik Kurul Belgesi (PDF)

5.İntihal (Benzerlik) Raporu

Ücret Politikası

Dergimizde açık erişim politikası uygulanmaktadır. Makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Makale Geri Çekme

Yazar(lar) hakem değerlendirme süreci başlamamış olan makalelerini sistemden geri çekmek için editörle iletişime geçmelidir.

İletişim Bilgileri

email: pphc.editorial@gmail.com

Adres: İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya